Articles

   Back

500 HACININ SUALTINDAKİ ÜRPERTİCİ MOZOLESİ: SALEM EXPRESS

Yazı ve Fotoğraflar: Tahsin CEYLAN

14 Aralık 1991 tarihinde gece yarısına yarım saat kala Suudi Arabistan’dan Mısır’a hacı kafilesi taşırken Kızıldeniz’de kayalara çarparak batan ve yaklaşık 500 kişiye mezar olan Salem Express feribotu, şimdi rengarenk mercanların ve binlerce çeşit balığın mekanı haline gelmiş.

18 kişilik bir organizasyon dahilinde bayram tatilinden yararlanılarak düzenlenen dalış turunda ben ve arkadaşım Ferda, Safaga’ya 2 gün önce gitmek durumunda kaldık.

Kahire’den hareketle 10 saatlik bir otobüs yolculuğuna müteakip Safaga’ya vardığımızda saat sabahın 03:00’üydü. Apar topar kalacağımız Lotus Bay Otele yerleştikten sonra, saat 08:30’da otel organizasyonuna bağlı çalışan Barakuda dalış merkezlerinde görev yapan Türk rehber arkadaşımız Kenan’la görüştük ve 09:00’da dalış merkezine hareket ettik.

Kızıldeniz’de daha önce de daldığım için orada karşılaşacağım sualtı görüntülerinden çok, bu sefer beni heyecanlandıran ilk defa sualtı görüntülerinde kullanacağım 12 mm Sea&Sea objektifti. 167 derecelik açısıyla sualtı fotoğrafçısına gerçekten mükemmel bir görüş alanı yaratması ve büyük boyutlu objeleri çok yakın mesafeden çekebilmenin avantajını hemen yaşamak istiyordum.

İlk günkü dalışımızdan dönerken yaptığımız sohbetlerde rehber dostumuz Kenan’ın, Mısırlı dalış rehberi Mahmut ile birlikte sabah erkenden Salem Express’e dalışa gideceğini öğreniyorum. Ve hemen bütün programımızı değiştirip ekstra olarak Mahmut’tan Salem Express’in hüzünlü hikayesini dinliyorum.

Salem Express, Hurghada’ya 75 km, Safaga’ya ise 15 km mesafede bulunuyor. Safaga’dan tekne ile hareketle 1.5 saatte ulaşılabiliyor.

Hacı kafilesini taşıyan feribot, 1990 yazında kıyıya 6 mil mesafede Kızıldeniz’de seyrederken gece kayalara çarpmak suretiyle batmış. Çarpma sırasında feribotta bulunan taşıtların aniden ağırlık merkezini bir noktada yoğunlaştırması sonucu gemi 15 dakikada masmavi sulara gömülmüş.

120 metre uzunluğundaki gemi, sağ tarafı üzerine 34 metre derinlikte bütün ihtişamıyla sessiz bir tarihi andırır gibi duruyor.

Kaza sırasında gemide yaklaşık 1000 civarında yolcunun bulunduğu, bunlardan üst güvertede bulunan yaklaşık 500 yolcunun kurtulduğu, diğer yolcuların ise kaptan dahil geminin içinde kaldığını rehberimiz Mahmut’tan ayrıntılı şekilde öğreniyorum.

Geminin üstü 11 metre, dip noktası ise kumların üzerinde 34 metre derinlikte, Rehberimiz Mahmut kazayı anlatırken, ilk günkü hüznü aynen yaşıyor gibiydi.

Batığa ilk dalışımızı Arife günü yaptık. 6 yıl önce batmış olmasına karşın etrafındaki bebek pusetleri, kapağı açılmış bavullar, bisikletler yine gemi ile birlikte batan filikalar, açık duran perdeler ve 500 kişinin içinde öldüğünü düşünmek insanın içini ürpertiyor.

İçinde 500 kişi ile yeni evi olarak dünyanın en güzel masmavi sularını seçen Salem Express’in şimdiki sahipleri ise rengarenk mercanlar ve binlerce çeşitli balık...

Gemiye yaptığımız ilk dalıştan üç gün sonra ikinci dalışımızı yapıyoruz.

Sessiz dostu tekrar ziyaret etmek, o anda bende sözle ifade edilemeyen duygular uyandırdı. Muhteşem Salem Express’i 12 mm objektifle görüntülerken, içimi tarifsiz bir duygu kaplıyor.

Bir taraftan insan yaşam sürecinin kısa anlar içinde nasıl kesintiye uğratılabildiğinin hüznünü, diğer taraftan bu masmavi suları kendine yeni mesken edinen bu geminin belki normal seferindeyken adını duymamış olanlara onu şimdi tanıtabilmenin huzurunu yaşıyordum.

SUALTI DÜNYASI
SAYI 4 NİSAN 1996