Articles

   Back

AYVALIK'TA MAKRO YAŞAM

Yazı ve Fotoğraflar; Tahsin CEYLAN

Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin fauna ve flora yapısına sahip olan Ayvalık; Ülkemiz sualtı fotoğrafçılarının sürekli uğrak yerlerinden biridir. Önceleri sığ sularında denizatı arama ve görüntüleme çalışmalarıyla başladı her şey, sonra bizce derin ama Ayvalık’lı süngercilerce sığ olan derinliklerde kırmızı gorgonyaları görüntüleme arzusu ağır bastı. Şimdilerde ise; Ayvalık bize diplerindeki gizemli denizatlarını, mercanlarını, süngerlerini ve daha bir çok denizel canlıyı tanımamıza olanak sağladı. O hep hasretini çektiğimiz ve çok arzuladığımız Yunuslarla birlikte yolculuk yapmamıza kucak açtı. Ve her zaman berrak kabarcıkların içinde hayallerimizi solumamıza imkan sağladı. Bu nedenle bu sayımızda Ayvalık’daki makro yaşamı bir kesitle de olsa, görüntüleme teknikleriyle birlikte tanıtmaya çalışacağız. Görkemi hiçbir zaman tartışılmayan, ama yine de kendisiyle yarışarak yenilenen ve daha da büyütülen Körfez 2’nin sezonun ilk dalışında hep beraber Ayvalık’tayız. İlk yolculuğumuzda mavi suların türküsünü hep bir ağızdan Yunuslarla birlikte söylüyoruz.

DİA ALT YAZILARI

1-Deniz Tavşanı. Phyllidia pulitzeri .Genellikle Axinella türü süngerlerin üzerinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Besin temini ve üremelerini de yine aynı süngerin üzerinde gerçekleştirmektedirler. Çok nadiren rastlanılan böylesi görüntülemelerde renginin beyaz noktalı ve sarı olması nedeniyle deklanşöre basmadan önce çekim değerlerinizi bir kez daha kontrol etmenizde fayda vardır.
(Çok nadir rastlanan bir görüntüdür.Tam sahife kullanılabilinir)

2-Mercan. Alcyonium acaule.Ayvalık ta İlk defa görüntülediğim bu mercan türü Büyük İlyosta adası açıklarında 20 metrede yer almaktadır. Deniz parmağı olarak da adlandırılan mercan sert kayalık zeminde yaşamaktadır. Rengi koyu kırmızı polipleri ise açık renktedir. (Çok nadir rastlanan bir görüntüdür.Tam sahife kullanılabilinir)
3-Kayabalığı. Gobius auratus.Ayvalık’ın soğuk sularlında sıkça rastlanılmaktadır. Hızlı hareket ettiğinden görüntülemek dikkatli bir çaba gerektirir.


4-Lipsoz. Scorpaena maderensis (Madeira iskorpiti).Akdeniz ve Ege’de yayılım gösterdiği bilinmektedir. Genelde 10 cm civarında olan Maderia iskorpiti 10 ila 40 metre derinliklerde yaşar. Çıplak kaya üzerinde iken nerdeyse beyaza bürünen bu tür, koyu kırmızıya kadar renk değiştirebilmektedir.

5-Deniz tavşanı.Godiva banyulensis.Renkleri genellikle turuncu ve saydamdırlar.Genellikle hidroid kolonileri üzerinde yaşamlarını sürdürürler ve hidroid polipleriyle beslenirler. Makro fotoğrafçılıkta görüntülemek için tercih edilen türlerdirler.

6-Boru kurdu. Protula tubularia. Annelida(Halkalı Kurtlar)sınıfı üyesi olan P.tubularia sualtı fotoğrafçıları için mutlaka görüntülenmesi gerekli türler arasındadır. Diyafram ve enstantane değerleriyle oynayıp arka plan farklılıkları yaratabilirsiniz. Herhangi bir tehlike sezinlediğinde tentaküllerini içeriye hızlı bir şekilde tüpün içine çektiğinden ortamın akıntı yapısı da dikkate alınarak yaklaşımın ona göre sağlanmasında fayda vardır.

7-Sarı sünger anemonu. .Parazoanthus axinella. Kuzey Ege’deki dalış noktalarında, özellikle Ayvalık, Çanakkale ve Saros’daki dalışlarda rastlanabilmektedir. Yaşam alanı olarak az ışıklı habitatları seçer. Axinella türü süngerlerin üzerinde yaşar.Parlak turuncu rengi ile kolayca fark edilebilir.

8-Mığrı balığı. Conger conger. Bütün denizlerimizde yaşamaktadır. Kaya çatlakları öncelikli yaşam alanıdır.Boyları 2 metreye kadar ulaşabilmekte olup karnivordur. Ana besinini balıklar oluşturmakla beraber krustase ve kafadan bacaklılarla da beslenir.


9-Böcek.Palinurus elephas.Krustase ailesi üyesi olan böcek Ülkemiz sularlında aşırı avlanma sonucu nadiren görülebilen türler arasındadır. Ekonomik değerinin yüksek olması tür azalışına neden olmaktadır. Karadeniz dışındaki tüm denizlerimizde bulunabilmektedir.Antenleri duyu organı görevini yapmaktadır.
10-Gorgonya. Paramuricea clavata. Ayvalık denince sualtı fotoğrafçıları açısında görüntülenecek ilk tür olarak anımsanır. Bizler için derin ama Ayvalık’lı süngerciler için sığ olan derinliklerde sert zeminlerde yaşar. Poliplerini açık konumda görüntülemeye çalışırken dokunmamaya özen göstermek gereklidir.

11-Deniz tavşanı. Flabellina affinis .Menekşe renkli tavşan olarak bilinir. Benzer türler gibi hidroid kolonileri üzerinde yaşarlar. Beslenme ve üreme ihtiyaçlarını da yaşadıkları alanda sağlarlar.Yumurtaları şerit şeklindedir.Yakın çekim görüntülemelerde rahatlıkla farkedilebilinir. Yaklaşık olarak bir yıl yaşarlar.

12-Deniz tavşanı. Hypselodoris orsinii. Süngerlerin üzerinde yaşadıkları bilinmektedir. 20-40 metre derinliklerde görülebilmektedirler. Eteklerinin kenarındaki çizgi belirgin beyaz veya krem rengi olabilmektedir.